tisdag 20 augusti 2013

Emigrationen från Sverige till USA


Emigrationen

Mellan åren 1820 och 1930 emigrerade 1,2 miljoner svenskar till Amerika. Det betyder att 1910 levde var femte svensk i USA. Idag räknar man med att över fyra miljoner amerikaner har svenska förfäder.


Den svenska utvandringen började på allvar på 1840-talet. De första som for till Amerika protesterade mot något i Sverige. Det kunde vara olika religiösa grupper som ville komma ifrån det religiösa förtrycket i Sverige. I Amerika sökte de friheten där man kunde leva långt från statskyrkopräster och alla svenska förbud.

Under 1850-talet utvandrade 15 000 svenskar och antalet som lämnade Sverige ökade för varje år. Nu var det en annan ström av resenärer. Nu sökte sig bondsöner och drängar till Amerika för att få egen jord i det nya landet. Vilhelm Moberg har i sina romaner beskrivit de jordlösas jakt efter jord i det nya landet.

Många av de som reste till USA hade tidigare bara gjort någon kortare resa till närmaste stad. Nu skulle de resa ut på en farlig resa till ett okänt mål på andra sida jordklotet. Många förstod att de aldrig skulle återvända till Sverige på grund av ekonomiska orsaker. Avskedet från föräldrar och vänner var nog mycket svårt.

Två svåra missväxtår under 1860-talet satte ny fart på emigrationen. År 1869 utvandrade 40 000 personer. Under 1870-talet var konjunkturen något bättre i Sverige vilket resulterade i en minskning av antalet människor som lämnade Sverige.

Nästa stora utvandringsvåg kom under 1880-talet. Under det decenniet reste mer än 325 000 svenskar till Amerika. De flesta av dessa utvandrare kom från sydvästra Sverige, speciellt från Småland. Vid 1900-talets början började även norrlänningarna ge sig iväg.

Många ville vara med och göra sig pengar på utvandringen. I slutet av 1860-talet fanns det fem stora resebyråer som sysslade med att frakta svenskar på enkel biljett över Atlanten. Det vanligaste sättet att ta sig till Amerika var att segla till Hull i England och därifrån åkte man tåg till Liverpool. Där fick man vänta på en atlantångare för vidare färd till New York. En resa med ångfartyg i mitten av 1860-talet tog ca två veckor. Överfarten var ofta ganska hård eftersom man var sammanpackade i små utrymmen och utsattes för olika smittsamma sjukdomar.

När emigranterna kom fram till New York fortsatte man in i landet med båt eller tåg.
Svenskarna spred sig över hela mellersta Västern och slog sig ner på vidderna i Minnesota, Iowa, Kansas och Nebraska. Många stannade dock kvar i städerna speciellt i Chicago, som blev den största svenskstaden.

Många av de 1,2 miljonerna svenskarna trivdes mycket bra i Amerika. Man sökte sig till områden som liknade Sverige när det gällde naturen och klimatet. För många blev dock hemlängtan så stark att de reste tillbaka till Sverige.  Man beräknar att över 200 000 svenskar återvände.

Frågor.  1. Hur många emigrerade till USA? 2. Nämn två orsaker till att man reste till USA. 3. Varför var det svårt för många att resa iväg? 4. Nämn fakta om emigrationen på 1880-talet. 5. Var bosatte sig svenskarna, och varför just där?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar